Programul Student Travel nu înseamnă neapărat un program de vară de work&travel în SUA. Noi avem grijă ca participanţii programului nostru să aibă parte de cât mai multe oportunităţi, aşa că încercăm să oferim mai multe destinaţii. Una dintre ele e Franţa. Aici a fost Iulia Dodon, cea care ne-a povestit despre aventura ei. 

Am ales Franţa şi nu SUA din două motive, primul fiind cunoaşterea limbii. Al doilea motiv e visul meu din copilărie; de-atunci vroiam să vitizez Parisul. La program am aplicat în ultima săptămână şi în doar cinci zile am reuşit să îmi pregătesc tot dosarul. N-a fost complicat, cu toate că ştiam că urmează să am un interviu cu sponsorii veniţi din Franţa. În funcţie de cum mă voi prezenta depinde dacă voi ajunge sau nu vara în Paris (acolo am cerut să merg în scrisoarea de motivare).

Recunosc, am avut emoţii, dar nu atât de mari şi fiind o fire sociabilă m-am descurcat. Conversaţia cu sponsorul a fost scurtă şi deloc stresantă pentru mine. După ce am aflat că da, am trecut interviul, m-am programat la ambasadă pentru a obţine viza şi am mai trecut un interviu cu consulul.

Parisul te surprinde din prima clipă. Educaţia fiecărui om, amabilitatea, zâmbetul pe care ţi-l oferă şi, desigur, arhitectura oraşului îl fac a fi un loc de poveste. Primul loc vizitat a fost Turnul Eiffel, monument pe care mi l-am imaginat mai înalt. Cu toate acestea, e deosebit de frumos, mai ales când urci la al treilea nivel şi vezi toată splendoarea Parisului. M-a uimit mixul naţionalităţilor care locuisc în Paris. A fost straniu pentru mine, o fată venită din ţara unde majoritatea oamenilor sunt de o singură naţiune şi culoare. Am reuşit să mă acomodez în zona a 4-a a oraşului, ceea ce înseamnă că am învăţat suburbiile capitalei. Acestea, apropos, sunt foarte îngrijite şi curate.

Deşi am fost de două ori în Franţa, aşa şi n-am înţeles care e gastronomia lor tradiţională (în afară de baguette şi croissant desigur). Majoritatea restaurantelor au un meniu cu pizza, burgere şi carne/peşte. Asta însă m-a ajutat cu jobul pe care l-am avut: chelneriţă într-un restaurant cu specific italienesc. Angajatorului i-a plăcut atât de tare de mine, că în momentul în care am aplicat un an mai târziu, el m-a primit cu mare drag pentru a doua oară.

Celor care se gândesc să aleagă în Franţa sau SUA, le recomand să-l ia pe oricare dintre ele. În primul rând veţi avea parte de o vacanţă unică, în timpul căreia veţi câştiga bani şi timp pentru odihnă. Nu pierzi nimic dacă alegi programul Student Travel. Mai mult, câştigi noi prieteni, amintiri şi mii de fotografii cu locuri frumoase.