Programul Student Travel se apropie de finalul acestuia. Probabil că deja ai bagajele pregătite pentru drumul înapoi acasă. După trei luni petrecute într-o altă ţară, vrem să ştii că acasă capătă o altă viziune şi vei trece din nou printr-un şoc cultural. Vrem să te pregătim pentru ceea ce urmează să ţi se întâmple.

Primele senzaţii, după ce vei fi păşit pe pământul Moldovei şi sărutat rudele, nu vor fi din cele mai plăcute. Cel puţin asta susţin psihologii şi mulţi au trecut prin asemenea momente. Îţi va părea că Moldova este o pedeapsă, cu drumurile sale oribile, taximetrişii nesimţiţi, clădirile urâte şi situaţia politică nu tocmai plăcută. De la aceste probleme soluţii nu avem, dar remedii se pot găsi.

Aşadar, odată ce ai ajuns acasă, aranjează-ţi lucrurile care îţi aduc aminte de locul de trai din America prin cameră. Străduie-te să faci ca totul să arate cât mai credibil. Asta te ajută să rememorezi momentele plăcute şi, astfel, te poţi antrena în conversaţii foarte utile cu familia şi prietenii.

Fii sincer cu familia ta şi spune-le că ai nevoie de timp ca să te readaptezi. Aceştia s-ar putea să nu fie foarte înţelegători, dar ai răbdare şi explică-le cât mai detaliat stările prin care treci. E normal să nu vrei să vezi pe nimeni.

Gândeşte-te în primul rând la sănătatea ta fizică. E suficient faptul că organismul tău trebuie să se readapteze la un nou fel de mâncare, fus orar şi climă. De aceea străduie-te să dormi cât mai mult, să mănânci fructe şi legume şi să faci câtuşi de puţin sport.

Orice nostalgie sau momente de tristeţe prin care vei trece sunt o parte a acestui şoc cultural. El durează o perioadă, după care revii la normal şi uiţi că ai şi păţit aşa ceva.

Sperăm că sfaturile noastre îţi vor fi folositoare. În caz că simţi nevoia să comunici cu noi, ne găseşti întotdeauna pe pagina noastră de facebook https://www.facebook.com/studenttravelmd. Te aşteptăm acasă, prietene!