Vara aceasta vrei să mergi în America pentru programul Student Travel, dar îţi pui un milion de întrebări despre cum va fi, peste ce fel de colegi/şef vei da… Grija este un lucru normal, ca şi stresul de altfel. În articolul de astăzi îţi vom da nişte sfaturi despre cum să fii acceptat şi chiar să te împrieteneşti cu colegii de muncă americani.

  1. Nu evita comunicarea. Fii cât mai deschis şi ei te vor răsplăti cu acelaşi lucru. Americanilor le plac foarte mult oamenii vorbăreţi, care se arată interesaţi de personalitatea lor. Imaginează-ţi că ei îţi sunt profesorii de la universitate şi dacă te pui bine cu ei, vei lua note mai mari.

Cu timpul vei vedea cum deja ei vor încerca să intre în vorbă cu tine. Dacă vrei să ieşi cu cineva la o bere seara după lucru, ar fi bine să îi inviţi pe toţi. Asta nu neapărat înseamnă că vor accepta, dar măcar nu se vor simţi izolaţi de un nou venit.

  1. Nu forţa notele. S-ar putea la început să întâmpini un pic de rezistenţă din partea câtorva colegi, dar să nu te laşi bătut, ci doar amână încercările şi tactica de approach. Nu uita că toţi sunteţi şi veţi fi super ocupaţi în timpul zilei de lucru, aşa că alege timpul cât mai potrivit pentru dispoziţia bună a colegilor tăi. Nu tăbărî brusc peste ei în timp ce-şi execută obligaţiile ca să-i întrebi dacă vor o bere. Ai grijă la cum răspund ei invitaţiei tale. Dacă evită să te privească în ochi sau nu-ţi oferă un răspuns clar, atunci probabil nu îi interesează oferta. Dacă şi a doua oară îţi răspund vag sau că au alte planuri, nu mai cheltui timp. Gândeşte-te foarte bine înainte de a invita pe cineva, pentru că n-ai vrea să pari omul sălbatic care vrea permanent să scoată lumea la distracţii după lucru. Americanilor nu prea le place asta.
  2. Fii elegant/-ă. Colegii de serviciu, nu doar cei din SUA, trebuie să te respecte, altfel lucrurile nu vor merge bine. Să ştii că aici e foarte greu să obţii atitudine pozitivă din partea cuiva, odată ce ţi-ai pierdut respectul. Din păcate o mulţime de oameni care lucrează alături de tine în cafenele sau parcuri de distracţii fac asta doar pentru că nu le duce capul la altceva, de aceea dacă tu te prezinţi elegant, s-ar putea să te perceapă ca pe o persoană superioară lor şi tot ei vor încerca să stabilească un contact. Desigur, nu trebuie să fii arogantă şi rece, altfel rişti să comunici doar cu mama/tata timp de trei luni.
  3. Încearcă să nu bârfeşti. Indiferent cât de mult o fac cei din jurul tău, nu te implica, cel puţin în prima perioadă. S-ar putea ei s-o facă din pur interes şi ca să te testeze. N-ai vrea să pici acest examen, pentru că restanţă nu prea vei avea de unde obţine. Lasă-i să pălăvrăgească despre şefi, clienţi şi colegii de la bucătărie cât de mult vor. Tu nu trebuie să faci la fel până nu eşti sigură că poţi să ai încredere în ei.