Noroc, prieteni. În fiecare săptămână vom scrie câte un articol cu sfaturi sfaturi despre viaţa din Statele Unite ale Americii. Vrem să fiţi pregătiţi pentru ce vă aşteaptă. Şi când spunem „ce vă aşteaptă”, să ştiţi că aici tot ce vezi în faţa şi în jurul tău e diferit. Aşadar, începem seria de articole cu sfaturi culinare: ce mâncăm în SUA.

Fast Food

Mâncarea fast food în SUA e peste tot: în casele oamenilor, pe străzile oraşelor, în restaurante şi chiar în biserici. Majoritatea americanilor preferă să mănânce bucate care pot fi preparate uşor din lipsă de timp dar şi, să recunoaştem, lene. Să ştii că fast food nu înseamnă doar hamburger sau hot dog, ci şi pilaf, borş, friptură şi multe altele. Sfatul nostru este să te gândeşti bine la nutriţia ta, pentru că foarte mulţi participanţi ai programului Student Travel se întorc acasă cu câteva kg în plus. Încearcă să eviţi la maxim mâncarea fast food şi învaţă-te să găteşti sau, dacă tot nu îţi reuşeşte, străduie-te să o faci în Subway, pentru că au cele mai naturale ingrediente.

Micul dejun

Americanii sunt nebuni după micul dejun, asta o cunoaştem. Fulgi de porumb cu lapte, terci din ovăz sau o omletă zdravănă de dimineaţă e cel mai bun stimulent pentru toată ziua de muncă. Dar trebuie să ştii că e foarte important de unde anume cumperi sau ce conţin ele. De exemplu, dacă mergi la marketuri gen 99Cents, să ştii că uneori nici câinii nu vor să guşte mâncarea de-acolo. Sau laptele – aici el are o valabilitate de cel puţin 1 lună. Citeşte atent ce scrie în spatele cutiei şi la metodele de preparare. Dacă mergi la cafenea şi vrei să încerci clătite, cere-le fără sos, ci să-ţi aducă nişte ciocolată sau dulceaţă. Crede-mă, n-ai vrea să guşti acel sos. Dacă ar fi după noi, mai bine îţi găteşti nişte toasturi bacon, salată, roşii şi caşcaval sau cu peanut butter şi dulceaţă.

Fructe şi legume

Fructele şi legumele de aici nu sunt ca la bunica în grădină, şi nici ca la Green Hills. Toate-s modificate genetic, astfel încât au puţine seminţe, au un termen de valabilitate extrem de lung. Nu neapărat sunt negative aceste modificări, dar să ştii că influenţează şi la gust. Cele mai bune fructe şi legume le vei găsi la Trader Joe’s sau alte reţele de magazine cu produse organice. E scump, dar ştii că nu conţin chimicate dăunătoare. Ca să înţelegi, multe roşii se culeg de verzi şi se pun în camere special gazate, ca să se înroşească. Nu, nu te speriem cu poveşti cu zmei, ci doar vrem să fii pregătit. Un student informat, e un student sănătos.

Sushi

Am dedicat un punct special mâncării japoneze pentru că ştim cât de mult le îndrăgesc fetele noastre. Mă rog, aici e acelaşi lucru, dar şi cu sushi trebuie să fiţi atenţi. Într-adevăr, sunt mult mai ieftine ca la noi, unele reţele având oferte gen 20 de rolluri la doar 2 dolari, dar trebuie şi aici să fim atenţi. Din exprienţa pe care o avem noi, cel mai bine e să mergeţi la bufeturi chinezeşti. Pentru 10 dolari poţi mânca oricât încape în tine: bucate chinezeşti, japoneze, coreene, americane şi deserturi. Nelimitat. Important e să nu încercaţi să luaţi mâncarea cu voi. Sau dacă mergeţi în localuri cu sushi, uitaţi-vă la preţ: dacă e prea mic, mai bine nu încercaţi.

***

Nouă ne pasă de participanţii programului Student Travel. Aveţi grijă ce mâncaţi, dragi prieteni.